by Jolanda Grevers

Hoe maak je de stap naar jouw droombaan? – de walt disney-strategie

november 1, 2019 | Uncategorized

  • Home
  • -
  • Blog
  • -
  • Hoe maak je de stap naar jouw droombaan? – de walt disney-strategie

Groeitool #6 Hoe maak je de stap naar jouw droombaan? - de Walt Disney strategie

Ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? “Een leuke nieuwe baan passend bij mij, maar…wat wil ik?” Je hoofd zit vol ideeën en dromen. Maar hoe zet je deze ideeën om in een realistisch en haalbaar plan? Herken je deze vragen aan jezelf? Lees dan verder en ontdek hoe je met deze tool stap voor stap je droombaan zichtbaar kunt maken. Want door de stappen te volgen, maak jij je droom werkelijkheid.  En waarschijnlijk ontdek je dat er veel meer mogelijk is dan je nu denkt.

Strategie van Walt Disney

Zoals je waarschijnlijk wel weet, was Walt Disney een uiterst creatief denker. Hij was in staat om zijn fantasieën en creatieve ideeën waar te maken. Zijn ideeën bleven geen fantasie, want hij bouwde een imposant creatief imperium op. Maar hoe  kreeg hij dit voor elkaar? Welke strategie hanteerde hij?

Een van de belangrijkste elementen uit Walt Disney’s strategie was zijn vermogen om iets te onderzoeken en te bekijken vanuit verschillende invalshoeken. Hij deed zijn voordeel met de synergie van deze drie verschillende invalshoeken.

Walt Disney creëerde eerst een droom of een visie van een film als geheel en van de afzonderlijke personages. Vervolgens ging hij na in hoeverre zijn droom realiseerbaar was. Hij woog de beschikbare middelen, tijd en bronnen tegen elkaar af en verzamelde alle informatie die hij nodig had om te zorgen dat de film met succes kon worden geproduceerd, zodat de droom werkelijkheid werd.

Drie verschillende posities van de walt disney-strategie

Walt Disney bekeek en onderzocht zijn ideeën vanuit drie verschillende invalshoeken. Te weten de dromer, de realist en de criticus. Eerst stapte hij in de rol van de dromer, daarna in de rol van de realist en vervolgens in de rol van de criticus.

DROMER

Dromer staat voor onbegrensd dromen, vrij van elke vorm van realisme en kritiek. Alles is mogelijk en alles kan. De dromer is de creatieveling.De dromer is nodig om ongekende, creatieve en nieuwe ideeën te genereren en te formuleren.

REALIST

Realist onderzoekt hoe deze dromen in de echte grotemensenwereld waar kunnen worden gemaakt. De realist is de harde werker. De realist is nodig om je voor te stellen hoe de ideeën in de praktijk gerealiseerd kunnen worden.

CRITICUS

Criticus toetst of de ideeën realistisch en haalbaar zijn; zijn de ideeën goed genoeg? De criticus ziet alle beren op de weg. De criticus is nodig om de ideeën te toetsen, te filteren en te verfijnen.

Instructie

STAP 1: VOORBEREIDING

Pak een pen, papier, post-its,  een kop koffie of een kop thee en zet je mobiele telefoon uit. Zorg ervoor dat je het komende uur niet wordt gestoord. Doe je ogen dicht en haal 5 keer diep adem en adem langzaam uit. Laat de dagelijkse beslommeringen los zodat het rustig wordt in je hoofd en er ruimte ontstaat voor jouw gedachten en fantasieën over jouw ideale loopbaan.

STAP 2: WAT WIL IK?

Ga heerlijk ongeremd dromen over wij jij wilt. Stap in de rol van de dromer. Laat je fantasie de vrije loop en laat de realiteit, problemen en risico’s je gedachten niet belemmeren. Ban al deze gedachten voor het moment eventjes uit. Ik weet dat het lastig is, maar doe het toch, want deze gedachten maken je dromen kapot. Alles kan en alles mag. Hoe gekker hoe beter. Er zijn geen grenzen.

Wat zou je het allerliefst gaan doen als je voor 100% zeker weet dat je niet kunt mislukken en je beschikt over een dikke vette bankrekening?

Stel jezelf de volgende vragen:

  1. Wat wil ik nu eigenlijk echt? Wat is mijn droombaan?
  2. Visualiseer de situatie alsof je je droombaan al hebt gevonden. Wat doe je? Hoe ziet je dag eruit? Ga net zolang door totdat het beeld helemaal aan je wensen voldoet. Wat zie je om je heen? Wat voel je? En wat zijn je gedachten op dat moment? Maak je droombaan zo mooi mogelijk.
  3. Waarom is dit jouw droombaan? Waarom wil je dit zo heel erg graag gaan doen?

Maak een moodboard om je droom zichtbaar te maken.

STAP 3: DE REALITEIT. HOE GA IK HET DOEN?

Pak je moodboard erbij!

Het is nu tijd voor een flinke dosis realisme. Denk na over de ideeën waar je over hebt gedroomd. Werk je ideeën verder uit. Maak een plan.

Stel jezelf de vraag: als mijn droom te realiseren is, stel dat dit haalbaar is, wat moet ik dan doen? Je kijkt nog niet naar mogelijke risico’s en beperkingen, je gaat er nog steeds vanuit dat het mogelijk is om je droom te realiseren.

Deze vragen kunnen jou helpen:

  1. Wat wil ik bereiken? Wat is mijn droom?
  2. Wanneer heb ik mijn droom gerealiseerd?
  3. Wat heb ik nodig om mijn droom te realiseren?
  4. Wie kan mij hierbij helpen?
  5. Wat moet ik allemaal doen om het voor elkaar te krijgen? Welke stappen moet ik allemaal zetten?
  6. Hoe zorg ik ervoor dat ik op mijn pad blijf en niet afdwaal?
  7. Hoe weet ik wanneer ik mijn droom heb bereikt?

STAP 4: DE CRITICUS. WAT KAN ER ALLEMAAL MIS GAAN?

In deze stap onderzoek je wat er allemaal mis kan gaan. Stap in de rol van de criticus. Ga op zoek naar de beren op de weg. Maar wees positief, realistisch kritisch en denk in kansen in plaats van beperkingen.

Deze vragen kunnen je hierbij helpen:

  1. Wat mis ik nog?
  2. Welke obstakels kan ik allemaal tegenkomen?
  3. Wat zijn de mogelijke risico’s?
  4. Wat kan mij tegenhouden om op pad te gaan?
  5. Is mij droom inspirerend genoeg?
  6. Zijn er omstandigheden waardoor mijn droom niet te realiseren is?
  7. Ga ik er genoeg mee verdienen?

STAP 5: BRENG ORDE AAN!

Breng orde in je gedachten aan door de antwoorden uit stap 2 en 3 op post-its te schrijven (één antwoord per post-it). Plak deze briefjes op de muur. Plak ze in een voor jou logische volgorde. Maak je plan van aanpak.

STAP 6: GA OP PAD

Kom in beweging en zet kleine babystapjes. Want grote stappen laten je veel sneller struikelen. Stel het niet uit tot een later tijdstip. Wees gerust: bijna iedereen vindt het best wel spannend om op pad te gaan, buiten de comfortzone te stappen, op weg naar een nieuwe bestemming. En een dosis gezonde spanning is helemaal niet verkeerd, want dat houdt je scherp.

About the author, Jolanda Grevers

administrator

Follow Me Here

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}