Groeitool #5 Mindmap
In groeitoop #4 stond het thema doelen vaststellen en plannen maken centraal. In groeitool #5 maak je kennis met een creatieve en effectieve methode waarmee jij je doelen en plannen op papier zichtbaar kunt maken.
Wat is mindmappen?
Kort gezegd is mindmappen een methode waarmee je grote hoeveelheden informatie eenvoudig kunt structureren. Je legt op een grafische manier alle informatie en gedachten vast, en dat helpt je om nieuwe verbanden te leggen, details van hoofdzaken te onderscheiden en gedachten/informatie logisch te ordenen. Bovendien is het heel leuk en zeer verhelderend om te doen.
Vooral op momenten dat er allerlei uiteenlopende gedachten en ideeën door je hoofd spoken, kan mindmappen een hele goede oplossing zijn. Want via mindmappen geef je jezelf de ruimte om eerst lekker alle ideeën en gedachten op papier te zetten om er vervolgens later mee aan de slag te gaan.
Voorbeeld van een mindmap
Werkwijze
- 1Kies een rustige plek uit waar je rustig kunt werken en niet wordt gestoord. Zorg voor minimaal twee grote vellen wit papier, potloot, gum en kleurpotloden.
- 2Je pakt een groot vel papier. Begin met het opschrijven van het thema dat centraal komt te staan in de mindmap. Je thema is een afgeleide van het doel waar jij als eerste mee aan de slag wilt gaan. Zet dit thema in het midden van je vel papier en teken er een cirkel omheen. Bijvoorbeeld "een nieuwe baan zoeken".
- 3Neem de ruimte zodat je gemakkelijk je bevindingen kunt opschrijven.
- 4Gebruik blokletters, kleine letters, hoofdletters, kleuren, symbolen etc. om je woorden te accentueren.
- 5Maak vanuit het centrale thema zoveel mogelijke vertakkingen en noteer aan het eind van deze vertakkingen je subdoelen. Welke stappen zijn er nodig om je einddoel te bereiken?
- 6Splits elke vertakking op in meerdere kleine vertakkingen. Schrijf vervolgens bij elke vertakking op, uit welke kleine stappen je subdoel bestaat. Hoe gedetailleerder hoe beter.
- 7Zet jezelf niet onder teveel tijdsdruk. Laat je ideeën rustig ontstaan. Noteer ze allemaal ook de schijnbaar bizarre ideeën.
- 8Neem een korte pauze een laat alles eventjes rustig bezinken. Ga een half uurtje wandelen.
- 9Bekijk je mindmap nog eens met een kritische blik en breng indien nodig veranderingen aan.
Als je mindmap af is, hang hem dan op een prominente plek waar je hem dagelijks kunt zien. Hierdoor blijven je doelen ‘in je systeem’ zitten en worden je doelen sneller gerealiseerd.
Enkele tips
Enkele tips voor het maken van mindmaps:
- Gebruik kleuren, bijvoorkeur kleurpotloden. Zodat je nog wijzigingen kunt aanbrengen.
- Gebruik afbeeldingen/icoontjes
- Gebruik kernwoorden. Gebruik geen complete zinnen.
- Zorg ervoor dat de takken van je mindmap gebogen/krom zijn.
Ons brein werkt in kleuren, vormen en woorden. Daarom is mindmapping een hele effectieve voor het onthouden van je doelen dan het gebruik van geschreven doelstellingen.